Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

Ar an leathanach seo

1. Theideadh duine amach agus a shiúle druidte aige isteach i ngáradh cáil agus thairraingneadh sé stoc cáil. Bhéarfaidh isteach 'un toighe é agus dáirigheadh daoine go mbéadh céile an duine sin ar nós na ceirdlíne. Mór, trom na bhi an cheirtlín mar sin, cam creatalach ma bhí an ceirtlín cam creatalach. I n-amanna eile crochfaidh ceirtlín an cháil os ceann an dorais agus ca bith fear a thiocfadh isteach ar tús ar maidín ba é sin an fear a bhí le bheith mar chéile ag an cailín a chroch í.
  2. Gnás eile bhíodh ag na cailíní óga an oidhche sin ag tochartadh ceirtlín snáth i n-áite aoil. Sheasochadh an cailín os cionn na h-áite agus leigfeadh sí an cheirtlín síos. Thoiseochadh sí a thochartadh an t-snáth agus í ag rádh deilín nach cuimhneach le duine