Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'inniseadh m'áthair fa mhaidín lae Béaltaine a deachaidh sé féin agus buachaill eile as Loch-an-Iubhair amach a sheilg le bánughadh an lae. Ar theacht go bun na gcuisleán díobhtha chonnaic siad seanbhean as an bhaile agus í a nighe cuinneóige as bun na dtrí sruthan. Annsin de'n bhuachaill eile a bhí innti agus mar bhi iomrádh léithe a bheith i n-a caillighe phisreógai chuir sé fearg mhór ar an buachaill é bheith cruthuighthe agus thóg sé a ghunna i n-áirde agus chuaidh an t-urchar sa spéir. h-Innseadh damh gur a tarraingt bhainne eallaigh na comhursan uirthí féin a bhí an chailleach.
  2. Bhi bean i Loch-an-Iubhair uair agus bhi sí an bhocht. Tá oileán ar an loch a dtugtai Oileán-an-Iubhair air. Maidin lá