Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    preáta deireannach curtha faoi sgraith aige an tráthnóna sin agus bhí sé a smaointiú ar an t-sócamhal a bhi i n-ánn do go dtigeadh laethe an earraigh arais. Bhí pota uisce a goil ar an teine agus indiaidh ne soithigh a bhi salach ó lá a nighe agus a chur n-eagar ar an drisiúr thóg Peigí an clár de'n phota agus sháith an maide ann. Thug sí léithe capan a bhi ar crochadh ar an doras druidte agus chuaidh fhad le cófra a bhi i gcionn an toighe agus bhain an clár dó. Seo an áit a gcuirtí mealldar na mine gach bliain nuair a thigeadh sé as an mhuileann. "M'anam a Néill," arsa Peigí agus í a' dearcadh isteach sa chófra, "Ce gur thoirteach an mealldar gur furas a fhiughlach a chruinniú anois. Ní mó no go bhfuil ádhbhar bracán na h-oidhche seo ann".
    Dubhairt Niall gur dheacair dó bhinnacán ar bith mairstean a mbíthí a tarraingt as go minic.
    Tomás O Dubhthaigh