Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhi siad tamall amuigh thoisigh an spéir ag éirge dorca agus an fhairrge garbh. Chuaidh an bád a shanceáil agus tháinig eagla ar na daoine. Bhi sgian phoca ag fear aca agus chaith sé amach ins an fhairrge í. Shocair an fhairrge agus fuair siad isteach ar talamh thirm láthar na bhárach. Bhi fear aca a'gabhail dó na bádai agus tháinig fear beag fhad leis nar aithin sé. Chuir sé ceist air an dtiocfadh leis tamall de oichdhe a chathamh leisean agus go ndéanfadh sé gar mór dó. Bhi eagla ar an fhear an chead uair acht d'íarr an fear beag air gan eagla a bheith air. Chuaidh sé leis an fhear bheag agus shiubhail siad leo go dtáinig siad fhad le bád. D'iarr an fear beag air a ghabhail isteach san bhád. Chuaidh. Sheól siad leó soir cois beanna móra agus ins an deireadh bhuail a bád isteach i n-éadan binne. D'fhosgail doras ins an bhinn agus chuaidh siad isteach. Bhí mórán daoine cruinnighthe annsin. D'íarr siad ar an fhear amharc thart fhiachail a n-aithneochadh sé aon duine. Dubhairt sé