Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síadsan braon maith dó féin agus bhi sé bogtha ólta ar theacht 'un a bhaile dó. Bhi sé tinn agus chuaidh sé a luighe. Ar maidin lá thar na bhárach chuaidh sé síos an gáradh agus fuair sé an bhó a b'fhearr i n-a sheilbh báidhte thíos i dtobar. Chuaidh sé suas an cnoc ag amharc ar thrí cinn eile. Bhí siadsan ceart go leór. Chuaidh sé cúpla coicéim tharsta agus tcí sé bean agus cuinneóg léithe faoi n-a h-asgail. Tháinig sí fhad leis agus d'fhíafruigh dó an rabh sé pósta. Dubhairt sé nach rabh. D'fhíafruigh sí dó an bpósfadh sé ise. Dubhairt sé nach rabh fhios aige go fóill go bhfeicfeadh sé caidé a déarfadh a mháthair. Chuaidh siad a mbeirt chuig an mháthair. Chuir an mac ceist uirthí an bpósadh sé an bhean a bhí leis. Dubhairt an mháthair gur cuma léithe. Pósadh iad i gcionn cúpla lá. Níor bhfada pósta iad gur dhubhairt an fear go gcaithfeadh sé imeacht go h-áit choimhthigh. D'íarr an bhean air is cuma caidé a tcífeadh sé gan iongantas ar bith a dheánamh do. Dubhairt sé nach