Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

Ar an leathanach seo

Bhí beirt dearbhrathair ann uair amháin Seán agus Micheal. Bhi Seán an chrionna ar fad amach ach bhi Micheal bocht ar a athrach 'e dóigh. Bhi sé comh muiglidhe sodhantach sin gur tugadh Micheal Amaideach air. Lá amháin dubhairt Seán le Micheal, "A Mhicheail, tá obair an t-séasuir deánta agus tá sé comh maith ag fear againn a bheith ag cosnadh. Is leór fear amháin leis an bhaile a choimhead agus tá mise ag imeacht a shaothrughadh."
Indiaidh comhairle mhaith a chur ar Mhicheal thóg Seán a sheóltai leis agus le coim na h-oidhche thárluigh isteach i dtigh é agus tharla fosta go rabh fear páighe a tasdail uadh fhear an toighe. Chuaidh sé féin agus seán 'un cainnte le n-a chéile agus chuaidh aca margadh a dhéanamh ba é an mhargail a rinne siad Seán obair na h-áite a dhéanamh ar feadh sé mhí agus páighe mhaith fhághail ag deireadh an

Séamus O Mhaoilchiarain
Anna Uí Mhaoilchiarain