Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    buideal uisce bheatha agus tháinig siad go teach an tóraimh. Ní dheánfadh buideál uisce-bheatha uisce coisriochta do'n t-sluagh a bhí i láthair agus nuair a chuir fear a toighe an céad ghloinne amach as an bhuideal dubhairt sé;
    "Mar nach bhfuil fluichadh a dteangtha san bhuideal seo dó bhfuil i lathair, ní fuí a ghabhail dá toinnt ach sílim go mbéidh gloinne agam féin." D'ól sé siar é agus dubhairt go truaghcanta agus é ag amharc ar an fhear a bhi i n-a luighe. "Go ndeánaidh an rí trócaire ar an fhear atá ar lár agus go dtugaidh sé solus na glóire do n-a anam is é nach gcuirfeadh suas dó ghloinne da gcastaoi beó arís é" agus thaom sé amach gloinne eile. Le sin féin léim an fer a bhi marbh d'fhui[?] n-a shuidhe ar a thoin sa leabaidh agus dubhairt "Marbh no beó mé cuir chugam an gloinne sin ca bith"
    Bhi sgaitheacha bochta faoi'n dream a bhi istigh nuair a chonnaic siad an fear
    Séamus O Mhaoilchiarain