Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

díobhtha ach buille amháin."
    "Tcím." arsa'n gabha. "Dheánfaidh mé an claidheamh duit."
    Rinne sé an claidheamh agus d'imthigh Éamon agus an claideamh faoi n-a ascail leis agus an croiceann fosta. Shiubhail sé leis go dtáinig sé go dtí roilig Thullach-a-Beaglaoich an áit a rabhtar ag adhlacadh cuirp. Bhi cuid de na stócaigh óga ag catham cloch urchair annsin agus mar bhi fhios aca go rabh Éamon an mhaith ag an chloich, d'íarr siad air í a chur, ach chá chuirfeadh Éamon í. Chuaidh siad a dhéanamh magaidh faoi agus bhain siad a midh-thapa[?] as agus chuir sé an chloch. Bhi seanduine beag ar chúl Éamoinn agus bhi a bhearad dó agus é ag urnaighe. Bhi blagadh air agus nuair a chaith Éamon an chloch, d'imthigh sí as a lamha agus tháinig sí sa bhlagaid ar an t-sean fhear agus cuir néall ann. Dhéid an tóir i ndiaidh Éamoinn annsin. D'imthigh sé go dtáinig an tóir comh comhghrach sin dó go mb'éigean dó léimint isteach i n-áite aoil i bhfolach.
    AT1049: The Heavy Axe
    AT1088: Eating Contest