Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é go dtí páirc chruithneachta. An bhfacaidh tú comh maith sin ag do mháthair ariamh? ar sé. "Chonnaic", arsa'n buachaill. "Chuaidh mé suas lá a bhaint chruithneachta agus bhain mé an t-iomlán dí ach trí stáca. Chuaidh mé a bhaint na dtrí stáca lá eile agus rinne mé dearmad do mhála. D'amharc mé síos agus chonnaic mé dearnóg ar mo bhrollach. Bhuail mé an dearnóg agus líon mé de bhiadh i. Chaith mé ar an domhan í agus creidim gur sin cuid díthe ag fás i do gharadh-sa. Thug mé léim anuas ar an leacht ruadh agus léim madadh as an leacht agus bheir sé greim cluaise orm. Bhuail mé slap ar an mhadadh agus steall mé dhá fhear déad amach as a thoin agus bhi acha'n fear aca níos feárr no thusa.
    "Bréagach thú", arsa'n fear.
    "Ma tá mise bréagach" arsa'n buachaill.