Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

sé a dtiocfadh leis a rádh "an cinnte bhfuil seo amhlaidh?"
    "Tá sé amhlaidh", arsa an t-éan "agus sin iad do bheirt mhac agus do ingean annsin a'cainnt leat".
    "Reidhteochaidh mise mo bhean go mórán moille", arsa mac an tíghearna. "Agus gheobhaidh sí a rógha breitheamhnas a thabhairt ar an deirbhshiur mhid-nádurtha a bhi i n-a cionntuigh le oiread buadhartha agus briseadh croidhe a chur uirthí".
    Réidhtigh sé a bhean comh luath agus phill sé ar an bhaile agus 'sé an breitheamhnas a thug Cláiríneach na Luatha ar an deirbhshiúr an chuid eile de n-a saoghal beatha a chathamh i ndorchadas an toighe i n-ár chaith sí féin seacht mbliadna fada.
    D'fhág mac an tíghearna a n-árus féin agus rinne siad cómhnuidhe le n-a mbeirt mhac agus a íngin dílis 'san áit a b'ailne agus a ba shona ar druim an domhain mhóir.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    AT0707: The Three Golden Sons