Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

Ar an leathanach seo

1. Bhi fear ann uair amháin agus bhi triút=r mac aige, agus ní rabh de thalamh aige ach coillidh chrann. Nuair a fuair sé bás d'fhág sé cam agus díreach ag fear aca. D'fhág sé úr agus sean ag an dara fear agus d'fhág sé faoi'n talamh agus os a chionn ag an tríomhadh fear. Nuair a bhi a n-áthair curtha thoisigh an triúr mac a throid fá'n oighreacht. Bhi gach duine a'meas gur leis féin an talamh. Lá amháin dá rabh siad a'troid mar seo casadh fear leo agus d'fhiafruigh sé díobhtha cá tuige a rabh-siad a'troid. Dubhairt fear aca go bhfuair a n-áthair bás agus gur fhág sé an talamh aige-sean.
    -Chán agat a d'fhág sé é," arsa an dara fear-
    "ach agam-sa."