Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

rabh sé gabhail 'un na baile mhóir.
    "Cinnte" ars'an bhean.
    An oidhche sin indiaidh pilleadh d'éirigh sé i lár na na hoidhche, agus shíl an bhean go rabh sé as a chéill. Chuaidh sí amach fá choinne na gcomharsanach. Nuair a tháinig siad isteach 'un toighe bhí Séamus Buidhe i n-a suidhe ar crípí, gan ar ach a léine agus péire sean mháirtín, agus gugag bainne ar a cheann aige dá ól. Nuair a d'amharc sé thart agus chonnaic sé an chomhursa ag teacht isteach sgairt sé amach, "A Nainsí, A Nainsí, cá bhfuil tú? Tabhair cuideadh damh go bfadhaidh mé mo chuid brístí chur orm. Shíl mé nach rabh duine ar bith com h-olc lear féin, ach a Nainsí ta'n chomursa gabhail as a gcéill anois le súgh na nduilleóg atá siad a ól. Tcí Dia a Nainsí caidé atá ciotach anois? An dtiocfadh leat 'a innse damh nó tá siad a'cur eagla orm?
    Nuair a chuala an chomhursa seo tá mise ag innse duit guir cuireadh Séamus Buidhe agus a chuid Máirtín siar faoin leabaidh
    Meadhbh Ní Ghabhain
    Cill Ulta, Co. Dhún na nGall