Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus chur na bhaile é. An dara lá tháinig a dhearbhráthair agus fuair sé fastodh agus cuireadh amach a bualadh fodhair é agus bhí ocras mór air. Ní bhfuair sísean ach an bidh céadna a fuair a dhearbhráthair agus ní rabh sé i bhfad go bhfacaidh sé capall ag teacht agus é ag ceannacht choirce. Dhíol an gasúr mála choirce agus fuair sé airgead mór air. Annsin d'imthigh sé chun an t-siopa agus cheannaigh sé biadh agus d'ith sé a sháith.
    Cá rabh an biadh ite aige ar dóigh gur sgáirteadh isteach air chuig a chuid tae agus ní bhfuair sé acht brachán agus blathach.,D'innis an gasúr dó gur díol sé cuid de na chuid choirce. Chuir an gasúr ceist air a mhaighistir an rabh sé sásta. Dubhairt an maighistir go rabh. Bhí féasta mór le bheith aca lá thar na bhárach nuair a chualaidh an gasúr seo d'imthigh sé amach go dtí an bóitheach agus ghearr sé an sgeadamán na bolóige a bhí ann. Annsin tháinig sé isteach agus chuir sé ceist ar a mhaighistir an rabh
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    AT1029: The Woman as Cuckoo in the Tree