Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amháin ins an teach a rabh airgid ann agus d'iarr an mhnaoi uirthi gan a dul isteach ann ar chor ar bith.
    Acht nuair a bhí an teach uilig glan aici, chuaidh sí isteach agus líon sí a cuid pócaí. Acht tháinig an mhnaoi uirthi agus chuir sí na bhaile í.
    Dubhairt an ghirrseach is óige go rabh sise ag dul a imtheacht. Chuir a máthair ceist uirthi ciaca b'fhearr léithe bunnóg beag agus a beannacht nó bunnóg mhór agus a mallacht. Dubhairt sise gur b'fhearr léithe bunnóg beag agus a beannacht.
    D'imthigh sí léithe go dtí go dtáinig sí fhad leis an teach seo. D'iarr an t-sean bhean uirthi dul isteach ann achan t-seomra acht seomra amháin. Thoisigh an ghirrseach a ghlanadh na seomraí acht
    Treasa Ní Cholla
    Tomás Ó Colla