Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

agus a bean agus a mhac a fhéiceáil.
    Chuir sé ceist ar an mhaighistir dtiocfadh leic. Chuir (se) an mhaighistir ceist ar annsin cé aca b’fhearr leis a pháige no trí comhairle. Smaoitigh an fear tamall agus dubhairt an fear gur b’fhearr leis na trí comhairle. Thug an maighistir na trí comhairle dó. An chead chomhairle na gabh í dteach i choidhche i náit a bfuil sean dhuine agus lánamhain óg agus an dara ceann na gabh i [naithghearra]? a choidhche no tiocfaidh droch adh ort. An tríomadh ceann má thig coraidh ort a choidhche tabhair leat do phíopha agus chaith cait ar cúl do ghualainn. Sul ar imthigh sé thug an fear bunnóg arán dó.
    D’imthigh sé leis Ní rabh sé ibhfad ar an bealach gus casadh dá phíobhaire air, d’iarr siad giota dé’n bunnóg agus thug seisean giota daobhtha. D’iarr siad air a dul i naith-ghiarra leobhtha acht dubhairt an fear imthighidh fhéin (arsan i) níl mise ag dul i naithgiorra no tiocfaid droch ádh [orna]?
    D’imthigh (an beirt) na píobaire i naithghiorra agus chuaidh an fear an bealach mór. Nuair a shiubhal na píobaire giota tháinig gaduidheannaí ortha agus bhain siad a gcuid airgid uilig daobhtha. Nuair a shiubhal an fear
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Bríghid Ní Fhrighill