Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D’imthigh sé isteach go dtí an (?) baile mór agus ceannuigh sé culait úr agus bróga agus cuid mhór rudaí. (i) Cheannuigh sé fáinne deas fosta. Bhí aige la (thoil) thul go dtí an teach leis an fháinne. Nuair a chonnaic an (geir) cailín an fáinne deas bhí sí iongantach (o) sásta leis. Tár anocht agus bhéid féasta againn agus pósaidh muid í márach.
    Pósadh Padaí agus an cailín agus chaith Padaí na mairtiní a shaoghal go pléisuirda is chaith duine ar bith ariamh.
  2. Sgéal. Na Trí Comhairle.
    Bhí fear (ann) agus bean ann uair amháin agus bhí mach amháin aica. Bhí siad iongantach bocht. Sa deireadh b’éigin do’n fhear (imteg) imtheacht as an bhaile agus a dhul ar fasta.
    D’imthigh sé leis agus chonnaic sé teach mór. Chuaidh sé isteach agus chuir sé ceist ar an fhear dtiocfhadh leis obair a thabhairt dó. Dubhairt an fear go dtiocfhadh.
    Bhí sé ag(us) an fhear seo ar feadh seacht nbliadhain agus shíl sé gur mhaith leis dhúl na bháile