Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus gar é sin an comhra aige an áit a rabh a fuinneóg saicí. Maith go leor arsan fear tiocfaidh mise anocht ar an dó achlog.
    Bhí Padaí ag (a) éisteacht leis agus [smaothuigh]? sé ar phlan maith, rachadh seisean ar an dó a chlog i náit an fhear eile. Nuair a tháinig an dó a chlog d’éirigh Padaí agus bhí dréimire caithe ag taobh (an) tug sé leis é. Connaic sé an connil lasta, agus cuir se an dreimre suas go dtí an fhuinneóg (a). Suas leis agus scairt sé tá mé annseo. Tár isteach arsa sise, [isteach]? lá Padaí. Bhí siad ag cómhradh nuair a chualaidh siad trap teacht aníos an dréimre, goidé sin arsa’n cailín, níl ann acht mairleachan beag a tá ina luighe thíos annsin ó tháinig an oidhche.
    D’éirigh Padaí agus [anonn]? go dtí an fhuinneóg (s) leis damharc sé amach agus chonnaic sé an diúlach ag teacht aníos an dréimre. Chaith Padaí síos aríst é agus bhí oiread carraidh ar an fhear gur d’imthigh sé na bhaile. Thug an cailín mala airgead do Padaí.
    Chonnaic sé anúas agus fhuair sé lostin. Nuair a d’eirigh sé ar maidin bhí sé bréagh sasta leis fhein.
    Máire Nic Pháidín
    Brighid Ní Giolla Chomhghaill