Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Sgéal na beirt a bhí ag imtheacht go h-Albáin.
    Bí beirt fhear ag imtheacht go h-Albáin maidín amháin agus bhí fear aca ina suidhe go luath agus bhí sé mall ag éirigh dó’n fear eile go dtí go rabh sé mall.
    An chead fhear a bhí na shuidhe rinne sé réid póta bracáin agus d’ith sé a sháith. D’iarr sé ar an fear eile éirigh annsin.
    D’éirigh an fear eile agus bhí sé tamall maith ag deanamh réidh. D’iarr an fear eile air a breicfeasta a deanamh go dtí go nigheadh sé póta bhracháin.
    Dubhairt an fear eile nach rabh sé reidh (go) agus é an brachán a chaitheadh amuigh ins an pholl a bhí i leich an dorais go mbéadh sé reidh.
    Nuair a bhí se réidh tug sé leis spánóg agus braón (lai) báinne