School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    Nuair a tháinig an fear fhad leis, thoisigh Claud a innse dó, goidé mar fuair sé an capall. Agus dubhairt an fear leis, tabhair damh-sa an capall, agus bhearfidh mise an bhó duith-se. Dubhairt Claud, nach dheas an rud bó. Thug Claud leis an bhó.
    Shiubhal sé leis giota fada, agus bhí sé iongantach tuirseach. Ins an deireadh, tháinig tart air. Cheangail sé an bhó, do chrann chrom sé síos, ar a dhá ghlún, agus thoisigh sé a bhlighean na bó. Thog an bó a chos, agus bhuail sí é.
    Thainig fear thar ag muc leis, d’innis Claud an sgéal dó. Do Claud gur dheas an rud muc, i n-áit bó. Tá dúil mhór agam i-múca, agus beidh feasta ag mo mhathair, agus agamsa. Thug sé an muc leis, agus chuaidh sé a mharcaidheacht uirti. Lei[a]g an mhuc é.
    Tháinig fear thart agus gé leis. Thug sé an muc do an fhear ar an ghe. Beidh luthgháir mhór ar mo mhathair, nuair a rachaidh mise ‘na bhaile.
    Thug sé leis an ge, agus ní dheachfadh sé i bhfad, gur casadh fear air, agus dhá chloch mhóra leis, agus é ag cur faobhar
    Nuala Ní Dhomhnaill
    Eamonn Mac Giolla Easbuig