Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Sgéad. “Chlaud”
    Bhí gasúr beag ann, aon uair amháin. Is é an t-ainm ag bhí air Claud. Bhí sé ar fástodh ag maighistir, ar feadh seacht mbliadhna, maidin amháin dubhairt sé leis an mhaighistir go rabh sé ag imtheacht, chuig a mhathair, agus go rabh a chuig airgead a dhith air.
    Chuaidh sé isteach chun an t-seomra, agus thug sé amach mála mór leithpighneacha agus thug sé do Chlaud é.
    D’fhág sé slán ag a mhaighistir, agus d’imthigh leis. Bhí giota fada aige le dhul, agus bhí an mála iongantach trom, casadh fear air agus é ag marcaidheacht ar chapall.
    Dubhairt Claud leis, is maith duit- se, tá doigh bhreagh ort, ar dhruim beathaigh, mise a chaithfeas an mála seo a iomchar chun an bhaile ag mo mhathair.