Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann an amháin agus bhí sé iongantaí saidhbhir bhí seopa mór aige bhí gach eineól deas aige agus bhí cuid mhór fear ag obair aige; bhí teach deas aige. Lá amháin dubhairt duine de na fir go gcaithfeadh sé dhul chun na bhaile d’imigh sé.
    Tamall ina dhiadh sin bhí na fir uilig ag imtheacht agus bhí an seopa ag teacht anuas. Bhí an fear ag éirigh bocht agus go rabh sé go bhoct agus go b’éigean do an méid a bhí ins an t-seopa a dhíol.
    Bhí sé go bobht agus go rabh an méid a bhí ins an teach. Lá amháin tháinig sé fear den muinntir a bhí ag cuideadh leis ins an t-seopa ah teacht fhad leis. Cuir sé ceist air goidhé mar bhí ag teacht arúgh.
    D’innis sé dó go bocht agus bhí sé diarr an fear seo air an seopa a fosgladh agus d’fhiosgal. Ní rabh sé agus bhfhad fosgailte go dtáinig cuid mhór daoiní agus fuar said cuid mór rudaí
    Bhí fear an tseopa agus an fear eile ag obair go dicheallach sa deireadh go rabh an seopa go mór agus bhí sé agus gcomhnuidh agus bhí dóigh mhaith ach sin amach
    Bríghid Ní Cholla
    An Charraig, Co. Dhún na nGall