Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar bith istoigh. Chuartaigh sé agus fuair sé Brian ins an bhocsa agus dubhairt sé le Brian go ndíosfadh sé é agus dubhairt Brian nach ndíosfadh go dtroidfeadh sé é.
    Thoisthigh an troid agus mharbh Brian an fáth d’imthigh Brian amach an oidhche seo amach go dtí teach Cuchulainn agus ar maidin lá thár na bhárach fuair sé a bhreicfeasta.
    D’imthigh sé isteach chun an oileáin an lá seo fosta fuair sé a chuid agus luigh ins an bhocsa. Ní rabh sé i bhfad gur mhothaigh sé an dara fathach ag teacht. Chuartaigh sé agus fuair sé Brian. Dubhairt an fathach le Brian go níosfadh agus dubhairt Brian na níosfadh go dtroidfeadh sé é.
    Thoisigh an troid agus mharbh Brian an fathach, d’imtigh sé amach go teach Chúchulainn. Ar maidín lá thar-na-bhárach d’imthigh sé isteach chun an oilean agus marbh sé an tríomhadh fathach.
    Pósadh an cailín agus Brian agus bhí dóigh mhaith air ó sin amach.
    Bríghid Ní Cholla