Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An Fear a rabhfar ag dul a chrochadh.
    Bhí gasúr ann uair amháin agus ba ghnathach leis a mhathair trí ábhe Maria a d’fhogluim dó sul a bhfuair sí bás. Nuair a bhí sí ag faghail bháis d’iarr sí air na trí ábhe Maria a rádh gach lá. Dubhairt sé tamall iad acht nuair a d’fhás sé suas d’éirigh sé na ghaduide agus beireadh air agus cuireadh isteach i bpriosún é.
    Nuair a bhí sé istigh san phriosún smaointigh sé ar na trí ábhe Maria a d’iarr a mhathair air a rádh sul a bhfuair sí bás. Nuair a bhí sé ag smaointuighadh ar seo tháinig fear isteach agus dubhairt sé leis dá stadfadh sé a rádh na foicle sin nach gcrochfaidh ar chor ar bith é. Dubhairt an gasúr nach stadfadh.