Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

sgiobh an madadh leis amach é. (Di)
    D’imthigh seisean indhiaidh a mhadadh ag leigint air fhéin go rabh sé sgairtigh ar an mhadadh acht ní thug sé airgead ar bith do fear an t-siopa ó shíon
  2. An Tairingearacht.
    Bhí fear ann fad ó shoin agus bhí (fear) mac amhain aige, agus nuair a bhí sé na leanbh rinneadh tairingearacht fá dtaoibh de agus is é an rud é nuair a bhéadh (a) sé i gcionn na bliadhain agus fhíce de aois go mairfidh é lé tairneach.
    Nuair a mothuigh an t-atair seo cruinnigh sé cuid mhór fear agus thoisigh sé a deanamh poll mhór isteach i gcloch fa choinne a mhac a dhul isteach ann nuair a bhéadh nó bliadhain agus fiche [thuat.]? Nuair a bhí an mach an aois seo d’iarr an t-athair air a dhul isteach ins an chloich agus dubhairt an mach na rachadh nó dá mbéad sé í néin a marbhadh go mbairfidh é istigh san