Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    choinne an trí bhuideal draoidheachta. Chuaidh sé go dtí an domhain thoir agus fuair sé na trí bhuideal draoidheachta. Thug sé iarraidh ar an bhaile agus nuaid sroich sé an baile bhí an t-athair marbh, agus bhí sé go brónac agus go [bhfriur]? sé fhéin bás. Acht níor cualla aon duine fá dtaobh [óc’n]? (na) bheirt eile.
  2. Na cipíní soluis.
    Bhí fear ann, agus (b) ní fhaca sé cipíní soluis ariamh. Bhí sé ag dhúl amac a iasgaireacht oidhche amháin agus cheannuigh sé bosta cipíní soluis. Ar an bhealac go dtí an tráigh las sé ceann dé na cipíní soluis agus chuir sé as arais é, dubhairt sé go “dheanfaid sé sin graidhe arais”. Bí sé ag lasad leis ar na cipíní soluis go rabh siad uilig lasta aige. Nuair a lasad sé ceann chuiread sé (a) isteach san bosca arais, [iaid,]? agus dubhairt sé go deanfaid siad uilíg arais.
    Nuair a cuaid sé amach a