Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

isteacht leobhta arais.
    D’fhan sé aca tamall fada aca agus oidhce amháin d’imhthig sé leis agus bhí sé ag cuartughadh an baile ach níor bhfuair sé é agus pill sé ag na daoine beaga arais chomhnuidhe sé aca ó sin amach.
    Oidche amháin bhí athair an fir an seo ag siubhal thart agus tháinig na daoine beaga uilig roimhe agus scannraigh se go mór na toisigh an fear seo a cainnt ag d’iarr sé ortha gan (labhart) labhairt leis na go rabh sé iongantach ná gur imthigh a mach agus níor phill sé níos mhó.
    Dubhairt na daoiní beaga leis go rabh sé annseo agus na (m) bfuigheadh sé é níos mhó. Dubhairt an t-athair cinnte dubhairt sé silfeá go mbéadh truaighe agat damh féin. Ins an deireadh leig sé leis é agus cuaidh siad na bhaile agus bhí luthghair mór ar an bhean roimhe agus an lá sin amach níor imir sé an chárdaí ní ba mhó ó sin amach.
    Sorcha Nic Pháidín
    An Chorrmhín, Co. Dhún na nGall