Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcuirfeadh mé fá na coine go bhfeicfeadh mé beith an bás atá aige. Chuir sé síos Paidín ar tús agus d’iarr sé ar an bean pisreógaí a teacht aníos go rabh a athair tinn. Coinnigh sé tíos é, agus ins an deireadh (tu) cuir sí síos Seainín agus choinnigh sé síos eisean annsin, agus tháinig an bean draoideachta aníos agus d’amharc sí ar an fear agus dubhairt (se) sí níl bás ar aige, agus annsin d’innis sí rún daobhta agus d’iarr sí ortha gan é a innse do duine ar bith.
    Ar maidin lá thar na bhárach connaic sí agus d’iarr sí ortha nuair a thiocfadh an oidhche thol síos go dtí an tráig agus cuartugadh agus go nbhfuigh(eadh) siad é. Nuair a tháinig an oidhce chuaidh Paidín agus Seáinin síos agus connaic siad agus fuair sí Paidín agus tuit sé marbh.
    D’imthig an fear eile na bhaile agus d’innis sé seo do’n fear agus d’on bean é, cuir siad Paidín arais agus chuaidh sé go dtí an duine marbh, agus táinig an bean pisreógaí agus cuir ceist air cad chuige a rabh sé ina seasamh annsin, dubhairt seisean caithfidh mé mo deathbrathair a tabhairt liom na bhaile.
    Bhí truaighe mór (aig) aici do agus bual sé an
    Sorcha Nic Pháidín