Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dubhairt an t-athair leis go rabh an t-airgead uilig caithte agus dubhairt se leis an gasúr caitheamh tú fanacht ins an baile ná tá an t-airgead uilig caithte ná níl oiread airgid againn as ceannuigheas bidh dúinn. Dubhairt an gasúr na buaigh do cinn liomsa deánfaidh mise as damh féin. Dubhairt seisean ó athair tá mise ag imteacht liom agus d’imthigh leis. Chuaidh sé ag duine muinteardha agus níor pill sé níos mó agus níor cualaidh an fear a gach níos mhó fa dtaobh de níos mhó.
  2. Mála Óir.
    Bhí fear ann agus bhí beirt mhac aige, agus sé an t-ainm a bhí orta “Páidín agus Seainín.
    Bhí an t-athair na iasgaire, agus ba gnathach leis a bheith ag aisgairéacht an chuid is mó de’n am.
    Lá amhain thoisig an t-athair a d’eileamh agus bhí bean pisreogaí ina comhnuidhe taobh thíos daobhtha agus dar leis an bhean go