Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus ní luaithe a chuir sí a ceann isteach ar an doras nó [d’umhailaigh]? an pictiúir [doche]? Connaic an bhean a bhí na suidhe seo agus bhí iongantas mór uirthí.
    Tháinig an bhean isteach agus dubhairt sí léithe gur cheart díthe an pictiúir a choisreacadh agus ar an bomaite chaill sí an chainnt. Nuair a bhí sí ag imtheacht amach ar an doras d’iarr sí uirtí gan dearmadh a deánamh an (pioi) pictiúir a choisreacadh Chraith sí a láimh ináirde ina diaidh ag iarraidh uirthí bheith ar siubhal. Ní luaithe do chraith nó tháinig aicid uirthí mar bheadh sí lotha annsin d’imthigh sí agus sgairt sí ar an bhean seo theacht chun toighe arais agus tháinig. D’iarr sí ar bhean an toighe a láimh a chomailt de’n pictiúir agus chomaill. Chomh luath agus chomaill fuair sí biseach agus annsin d’imthigh sí go Teach an Phobaill agus coisreacadh an pictiúir.
    Anna Nic Aodhachain
    An Chorrmhín, Co. Dhún na nGall