Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An pictiúir naomhtha.
    Bí fear ann fad ó shoin agus bhí sé ag dul áit éigin. Cé bith a seól é go dtí an áit seo fuair sé (pioct) pictiúir naomhtha faoi an talamh. Pictiúir a bhí annseo a bhí a bfolach na céadfaidh bliadhain roimhe, ach ní bfucureas é go dtí seo.
    Lá amháin nuair a bhí an fear seo ag siubhal thart fuair sé an pictiúir seo tuairm’s air leath mhíle faoi an talamh. Nuair a bhí an fear seo ag tógáil an phictiúir amach as an pholl tháinig aingeal fhad leis, agus d’iarr air nuair a rachadh sé na bhaile a dhul go teach an phobaill (nu) agus gan moill ar bith a deánamh fá choinne an piocti sé na bhaile a dhul go teach an phobaill (nu) agus gan moill ar bith a deánamh fá choinne an pioctiúr a choisreacadh.
    Bhí go maith chuaidh seisean na bhaile agus bhí sé iongantach tuirseach agus dubhairt sé leis féin go bfágfadh sé é go maidín lá thar na bhárach. Ar maidín bí sé marbh ach sul a bhfuair sé bás d’iarr sé ar a mhnaoi a dhul agus é a choisreacadh ar maidín agus dubhairt sise go gcoisreaceachadh. Ach nuair a fuair seisean bás rinne sí dearmad de’n phictiúir.
    Lá amháin nuair a bhí sí na suidhe chois na tineadh. Tháinig bean isteach agus clóca mór geal uirthí agus is é an áit a rabh sé crochta ar an balla ós cionn na leabtha
    Anna Nic Aodhachain
    An Chorrmhín, Co. Dhún na nGall