Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí Connall Ó Bhaoighill ina chonnuidhe ins na Rosaibh, agus oidhche dá raibh sé amuigh casadh sluagh sidhe air, agus iad ag dul suas go Connachta le cailín doigeamhail a bhí ann a thabhairt leo anuas go Dún - na - Séad mar ar chomhnuigh siad. Mar nac dtiocfadh leo an cailín a tabhairt leo gan duine saoghalta bheith ar mhuin an chapaill leithe, thug siad leo Connall suas.
    Chuir siad an cailín ar is, chúlaibh Chonall, agus phill sé na bhaile. Bhí a chluasa fosgailte ag Conall óir is breág an cailín í. Má tá taitneamh aige díthe, níl aige (díthe) ach fáinne a ghearradh daoithe, agus ní bheadh de chomhacht ag aonduine againne baint léithe.
    D'fan Conall go rabh sé ar ins na Rosaibh agus nuair a fuair sé faill air na daoine beaga geárr sí fáinne thart air féin agus ar a gcailín ach sul a rabh an fáinne deánta aige, bhfuil, buail duine de na daoine beaga an cailín le sloartín draoidheachtha agus d'fhág bodhar balbh aige í.
    An t-Samhain a bhí ann agus bhí sí annsin agus gan focal aicí go Samhain dar gcionn. Oidhche Shamhna d'imtigh Conall go Dún na Séad ag súil go gcluinfeadh sé rud éigin a léigheasfadh an cailín. Níorbh fhada ann é
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Máire Nic Pháidín