School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

mé go measardha acht maithidh mé trí h-uaire mar bhaineadh dearnad greim asam.
    Dubhairt an fáthach nach dtiochfaidh a mharbhadh agus d’iarr air imtheacht.
    Chuairtigh Diarmuid an teallach agus thug a aghaidh ar an bhaile. (agus) Nuair a bhí sé ar an bhealach casadh sgaifte cheannuighthí agus dhíol sé an teallach leo, acht thug sé féin leis na iarrbaill.
    Bhí scrath-luing giota tabh thuas de theach an maighistir ag shaith sé na iarbaill ann agus d’imthigh sé ag tarraingt ar an teach agus ag sgáirtigh go dteachaidh an teallach a n-abar air.
    D’imthigh siad annsin go dtí an áit a rabh an teallach agus bhí Diarmuid annsi rompa agus bheir sé air an chead iarrbaill agus tháinig sé leis. Rinn sé mar a gcéadna leis an cuid eile agus tainig siad uilig leis. O dar Dia arsa Diarmuid tá siad seo lobhtha.
    D’imthigheadar na bhaile agus an oidhche sin dubhairt an maighistir go rabh seisean ag dul chun cuimhre (agu) an oidhche thar na mharach agus go gcaitheadh Diarmuid súil a choinneal roimhe agus súil ina dhiaidh.
    Dubhairt Diarmuid go ndeánfadh seisean sin. La thar na mharac bhain Diarmuid ns suile as gach ainmnidhe dá rabh
    AT1004: Hogs in the Mud; Sheep in the Air
    AT1006: Casting Eyes