Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

gáire mór agus chonnaic Diarmuid an dulagán a bhí thios ar thón a gháile.
    D’iarrfaidh Diarmuid do goidhe fádh a gháire agus dubhairt seisean go rabh plaic de fheóil maith dul a beith aige. Maise arsa Diarmuid tá mise ábalta an tuisge a faisg amach as na clocha glasa chan amhain tusa ag dul mo mharbhadh. Má’s sin mar tá arsa’n fáthach bhéarfaidh mé loistín na h-oidhche duith anocht.
    D’imthigh siad go teach an fháthach agus nuair a sroich siad an teach bhí an oidhche ann. Thug Seán chailleach a bhí ina comhnuidhe ag an fáthach a shuipeár do agus d’iarr air a dhul a luighe agus chuaidh.
    Nuair a mheas an fáthach go rabh sé ina chodhlaidh thug sé leis an tórd mór agus chuaidh go dtí an leabaidh. Nuair a chuaidh Diarmuid go dtí an leabaidh cuir sé giota de chrann ann agus luigh sé fhein faoi’n leabaidh. Nuair a bhuail an fáthach an chead bhuile leig Diarmuid osna agus bhuail an fáthach dhá bhuaile eile air agus leig Diarmuid dhá oana eile as.
    Nuair a d’éirigh Diarmuid ar maidin chuir an chaileach ceist air ar chodlaidh sé go maith aréir maise arsa Diarmuid chodlaidh mé
    AT1004: Hogs in the Mud; Sheep in the Air
    AT1006: Casting Eyes