Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D’iarr sé deoch uisge dubhairt an bhean nach rabh neór uisge istoigh acht go rabh sruathán beag shuas annsin as cionn an tuighe. Is go bfuigheadh sé deoc.
    Chuaidh sé suas go dtí an sruathán agus nuair a bhí sé crom, bhí cípíní shuas ag bárr an t-sruathán agus leig sí ar siubhal iad agus lug an fathach é agus tachtad a bhí an fathach a bhí sa chliabhán sáibhilte agus dith na héanacha suas corp an fir a tachtadh.
  2. “An fear agus an bhean bhocht”.
    Bhí fear agus bean ann agus bhí siad iongantach bocht. Ní rabh aca acht bó amháin. Dubhairt an bhean leis an fhear go gcaitfeadh sé a dhul a n-aonaigh agus an bó a dhíol go bhfuigheadh siad airgead le biadh a cheannacht daobhtaféin.
    D’imthigh sé lá tar-na-bhárach agus an bhó leis. Nuair a shroic sé an t-aonach casadh ceannuighthe air agus d’fiarfuigh sé dó cá féad a bhí sé a iarraidh ar an bhó. Dubhairt seisean gur dhá phunta dheág. Thug sé sin dó.
    Máire Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Dhún na nGall