Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

agus cuirfidh mé culaith pháipeáir uirthi.
    D’imthigh an ghirrseach na bhaile, agus d’innis sí seo, dó á athair, agus pósadh an bheirt aca cupla lá indiaidh sin, agus bhí an leas-mhathair iongantach maith do an leas-inghean ar feadh tamaill.
    Ins an deireadh d’éirigh sí olc duithe. Chuir sí an ghúna síoda ar a inghean féin, agus chuir an guna eile ar bhean eile. Bhéarfeadh sí uirthi gach aon rud a dheánamh, agus chuirfeadh sí amach i chruinniughadh sméara dubh í.
    Lá amháin bhí sí amuigh, agus ní rabh sméara ar bith le fagháil aici. Ní rabh sí i bhfad go dtáinig sí fhad le bruach beag, agus chonnaic sí bóchog beag. Bhí trí fhear astoigh sa bhochóg, agus ní rabh siad a ghath níos mó, ná fód mónadh.
    Chuaidh sí isteach, agus shuidh sí ar chathaoir. Diarr an chead fhear uirthi an t-urlár a sguabadh. Thug sí nidh dó, an nidh a bhéarfas, mise duit go mbéidh tú iongantach saidhbhir.
    D’iarr an dara fear uirthi, móin a chur ar an teine, cuir, an nidh a bheárfas mise duit go bposaidh tú mac an Riogh.
    Diarr an tríomhadh fear uirthi, pota uisge a chur síos, chuir, an nidh a bheárfas mise duit, go tú an ghirrseach as deise ar an domhan. D’amharc sí thart, agus chonnaic sí greasógaí, agus
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Anna Ní Bhaoighill