Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sean-bhean oirthi, chuir sí ceist oirthi an rabh sí ag dul ar fostach. Dubhairt sise go rabh. D’imthigh sí go dtí an teach, ní rabh móran le deanamh. An chead rud a h-iarradh oirtí dheánamh buillibhín aráin agus h-iarradh uirtí an t-aran a choimhead. D’ imthigh an t-seanbhean síos chun an t-seomra agus thoisigh sí a cheól. Bhí an ceól go deas agus d’imthigh an ghirrseach síos chun an t-seomra eile a éisteacht leis an cheól.
    Ní rabh sí i bhfad shíos gur mhothuigh sí boladh doghadh. Tháinig sí aníos agus bhí an t-aran doighte. Tháinig an tean bean anios agus (bhí) chonnaic sí an t-áran, agus bhí slat leithe, shlat driogheach a bhí ann, agus rinn sí cloch sa doras daoithe.
    Dubhairt an dara nigheann go gcaithfead sise imteacht ar fóstach, na níor chuaile sí gach ar bith fá an chead nigheann. Chuir an mháthair ceist oirtí cé aca b’fhearr léithe an builfín mhór agus a mollacht na builfín beag agus a beannacht, dubhairt sise gur b’fhearr leithe builfín mór agus a mollacht. Fuair sí sin agus d’imthigh sí. Ní rabh sí a bhfad gur casadh sean bean oirtí. Chuir an tean bean ceist oirthí an rabh sí ag dul ar fostach. Dubhairt sise go rabh.
    Brighid Ní Cholla
    An Charraig, Co. Dhún na nGall