Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uisge ar gach taobh dithe ag dul síos dithe. Rinne sí seo agus bhí na daoine ag éirigh aníos na sgaiftaí agus d’éirghé a cuid dearbhrathacha féin agus bhí luthgháir mhór uirtí rompa. Chuir siad na trí nigh ins an gharradh.
    Lá amháin bhí an bhean amuigh ins an garradh agus chaith sí braon uisge ar an éan agus rinneadh prionnsa óg de. Bhí sé faoí geasaibh le fada. Pósadh é féin agus an bhean agus bhí dóigh mhaith ortha ó sin amach.
  2. Sgéal. “Bean agus a trúir nigheannach”
    Bhí bean ann aon uair amháin, agus bhí trúir nigheannach aici, bhí bhéan a be óige ní rabh sí go maith, leis an bheirt eile. Lá amháin dubhairt an bhean a be shine go gcaithfidh sise imtheacht ar fóstadh, nuair a bhí sise ag imtheacht, chuir a mhathair ceist uirthi, cé aca b’fhearr leithe, builfín mór, agus a mallacht, nach buailfín beag agus a beannacht.
    Dubhairt sise gur bfhearr leithe builfín mhór agus a mollacht. Fuair sí sin agus d’imthigh sí, ní rabh sí i bhfad gur casadh