Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí droch(o)dóigh ortha. Bhí an bheirt mhac a bhí i n-Albain ar shiubhal sé bliadhna agus pill siad na bhaile agus bhí luthgháir mhór (ar) ortha uilig. Bhí neacht airgid leobhtha agus bhí féasta mhór aca an oidhche sin agus bhí a triúr mac sa bhaile ag an athair o sin amach.
  2. Fá bhean a rabh beirt ningneach aici.
    Bhí bean ann agus bhí bheirt ningneach aici. Bhí bean aca iongantach deas, agus bhí an bean eile (iongnan) iongantach míofar.
    Bhí fuath mór ag an mhathair ar an bhean, a bhí míofar, agus chuireadh sí a chruinneadh mónadh í gach lá.
    Lá amháin bhí an cailín ag cruinniughadh mónadh, ag chonnaic sí teach beag, chuaidh sí go dtí an teach, agus bhí triúr (mac) fear na seasamh ins an doras. Ní rabh siad a ghach níos mó, nach fód mónadh.
    D’iarr na fir uirtí, theacht isteach agus an teach a sguabhadh. Rinne an cailín seo, agus annsin diarr siad uirthi, pota uisge a chur síos. Rinne sí seo.