Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mollaí bás leis an aois agus bhí searbhfoghantghidhthe aca ag cur gach (r) chineal ina áit féin, Bheir siad (ar) greim ar an bhuideal agus bhris siad é.
    D’fág Micheál a chuid saidhbhris uilig ag a clann.
  2. An fear agus a trúir mac.
    Bhí fear ann agus bhí trúir mac aige. Bhí fear de na mic maith ag obair. Bhí sé [?] tall i n-Albain ar fad agus bhí neart airgid aige.
    Bhí an t-athair beo go maith ar feadh tamaill acht tháinig an lá orca na rabh greim (ag) aca le h-ithe, agus dubhairt an t-athair le na chuid mic go gcaithfeadh siad a dhul agus biadh chruinniughadh.
    D’imthigh an t-athair é féin agus fuair sé oiread bidh agus dheánfad é féin. D’iarr fear de na mic cuid dé’n bhiadh air acht dubhairt an t-athair leis a (g)chuid mic a gcuid a saochrughadh. Bheith siad air agus chealgail siad é agus chaith siad amuigh san chnuch é.
    Bhí fear ag siubhal thart agus fuair sé é agus thug sé leis na bhaile e agus bhí sé ag an fhear
    Máire Nic Pháidín