Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

aonach Chorcaighe arsa’n fhear beag.
    Leis an sgéal fáda a dheánamh goirid ghlac Micheál an buideal. Abair la Mollaí an seomhra a sguabadh agus tábla a chur amach lár an tseomra agus éadach geal a chur air, agus an buideal a fhághail air an urlár agus [radh]? leis an bhuideal “A bhuideail déan do ghnoithe”.
    D’imthigh Micheál leis chonnaic sé Mollaí amuigh agus chuir sé a sean sgairt aistí. A Micheál goidé an daóg a bhfuil ar aiscomh gasta cinnte cha rábh tú ar an aonach agus sa bháile araiste. Goidé d’éirigh duit. Cá bfuil an bhó. Ní thug liom sin a innse duit. D’amharch Mollaí air agus bhí fearg mhór uirthí leis.
    D’éirig Mollaí fá dhéireadh agus chuaidh suas un an t-seomra. Chuir sí tabla amach i lár an toighe mar d’iarr Micheál uirtí. Annsin chuir sí éadach geal air agus chuir sí an buideal ar an urlár agus sgairt (an) Micheál amach. “A buideail déan do ghnoidhe”
    Annsin tháinig dhá óganach amach as an bhuideal agus líon siad an tabla le rudaí deasa. Shuidh Mollaí agus Micheál agus na páistí shíos agus d’ith siad a saith.
    Thoisigh sé d’éirghe siadbhir araist agus bhí an buideal go curamach go dti fá dheireadh go bhfuair
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick