Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt a mhathair leis gur cheart dó, an pígín a thabhairt leis ar a cheann, agus greim a choinneáil air.
    An tríomhadh lá, bhí sé ag obair, agus fuair sé cat. Chuir sé an cat suas ar a cheann agus sgríob an cat é, agus bhí an fhuil ag rith anuas ina shúile. Seo an rud a d’iarr mo mhathair orm a dheánamh, arsa seisean. Nuair a tháinig sé ‘un a bhaile, bhí sé uilig stróchta. Dubhairt a mhathair ghur cheart dó, córda a chur ar an chat, agus é, a tharraingt ina dhiaidh.
    An ceathradh lá, a bhí sé ag obair, fuair sé giota feóla. Chuir sé córda ar an fheoil, agus tharraing sé ina dhiaidh an fheoil. Nuair a tháinig sé chun na bhaile, d’innis sé dó ná mhathair, go rabh feoil leis, chuicí. Bhí luthgháir mhór (orta) uirthi. Acht bhí an fheoil comh salach sin, nach dtiocfadh léithe, í a ithe, agus b’éigin dí, í a chaith camh ar shiubhal. Dubhairt a mhathair, leis gur cheart dó, córda a chur ar an fheoil, agus í a chur ar a dhruim.
    An dara lá, á bhí sé ag obair, fuair sé asal, agus chuir sé ar a dhruim é. Bhí sé ag dul thart ag palas an Rígh. Bhí inghean ag an Ríogh, agus bhí sí bodhar ó rugadh í.
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1285: Pulling on the Shirt