Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. An Gasúr Amaideach.
    Bhí gasúr beag ann aon uair amháin agus ba ghnáthach leis a bheith ag obair annsiúd agus annseó ag achan duine. In áit airgead a thabhairt do mar thuarastal bhéarfhadh siad rud eighinteach eile dó.
    Lá amháin bhí sé ag obair ag fear agus fuair sé cat. Thug sé an cat leis na bhaile ar a dhruim agus nuair a shroich sé an baile bhí sé sgríobtha geárrtha uilig aige. “Cad chuige nár chuir tú rópa air agus é a tharraingt ‘do dhiaidh” arsa a mháthair. Dubhairt an gasúr go mbéadh sé níos críonna an dárna lá.
    Cúpla lá in a dhiaidh sin bhí sé ag obair ag buistéarmagus fuair sé píosa feóla mar thuarastal. Cheangal sé rópa air agus tharraing sé na bhaile é. Bhí an fheól millte nuair a bhí sé sa’ bhaile agus b’éigin do na mhathair é chaitheamh amach. “Ná deán sin níós mó” arsa an mhathair, “cad chuige nár chuir tú paipéar air agus é [thabhrfa]?
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Cáit Ní Bhriáin