School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. Seanscéal (continued)

Bhí fear bocht ann aon uair amháin, agus ní rabh culaith éadaigh aige le cuir air 'un Aifrinn Dia Domhnaigh, agus smaointigh sé go rachfhadh sé amach a' chruinniú ar na comhursain.

Albanach air. D’iarr an sagart ghabhail amach go mbeadh an t-Aifreann léighte, agus chuaidh.
    Nuair a bhí an t-Aifreann léighte ag an sagart chuaidh sé amach chuig an fhir bhoicht agus chuir sé ceist air cá bhfuair sé an chulaith sin.
    D’innis an fear dó, agus d’iarr an sagart air ghabhail na bhaile agus an chulaith a bhainnt dó, agus í a thabhairt do’n bhean arais, nó go rabh an fear marbh thíos in Ifreann.
    Rinne an fear mar a h-iarradh air acht nuair a d’innis sé do’n bhean goidé a dubhairt an sagart, bhí corruigh mhór uirthí. Chuir sí sgéala fa na choinne, agus tháinig an sagart. Chruinnigh sí a cuid mic uilig an lá seó fa choinne an sagart a mharbhughadh. D’iarr seisean ortha leigint do tamall beag go léighfhead sé giota beag. Chuaidh sé suas ‘un t-seomra agus thoisigh sé a’ léigheamh. Nuair a bhí giota léighte aige, sgairt sé ar an fhear a bhí marbh acht ní tháinig sé. Léigh se tamall
    Aodh O Briain
    Mín Lárach, Co. Dhún na nGall