Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe ar an Bhealtaine Bheag fada ó shoin a rabh Séamus 'Ac Fhionnghaile mar ains air.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fada go leór, agus annsin dubhairt Séamus “Sé an doigh a bhí againne sa bhaile, nuair a bheadh a shaith ithte ag duine leigfheadh sé amach an mhéid a bhí ithte aige”.
    D’éirigh se, thug leis an claidheamh agus gheárr an croiceann, agus leig sé amach an biadh a bhí ithte. Ní rabh sé acht ag leigint air go rabh sé ag ithe; bhí sé ag cuir an bhidh isteach sa’ chraiceann.
    Dubhairt a fathach sa’ deireadh go rabh sé fhéin lán. Thug sé leis sgian agus stróc é fhein, acht thuit sé marbh. Thoisigh an t-sean chailleach a’ throid le Séamus. “Is deas an rud atá deánta agat le mó thriúir mac” arsa sise.
    Dubhairt Séamus go dtiocfhadh leisean iad a dheánamh beó arais. “Deán trí bháll beaga aráin agus cuir síos ar an teinidh iad”. Rinne sí seó, acht deirfheadh Séamus achan bhomaite leithe nach rabh siad fada go leór siar aici. Sa’ deireadh, chaith sé í féin isteach sa teinidh agus doigheadh í.
    Chuaidh Séamus na bhaile chuig an Rí agus bhí luthgháir mór air-sa
    Máire Ní Bhriain