Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

ar bith ar an domhan í acht deoch de’n uisge atá san tobar bheag sin thall”.
    Nuair a bhí sin raidhte aige d’imtigh sé féin agus an chuid eile de na cait. Chomh luath agus d’imthigh sé tháinig Seán amach ar a chosa agus ar a lámha, agus ní rabh aon pholl uisge a casadh air nach gcuirfheadh sé cuid dé as a shúile go dtí go dtáinig sé go dtí an ceann ceart. Chomh luath agus chuir sé an t-uisge ar a shúile bhí amharc ní bfeárr aige nó bhí ariamh.
    Chuaidh sé isteach san chró agus fuair sé buideal ann agus líon sé den uisge é. Chuartuigh sé annsin agus fuair sé sean phéire bristí i gcúl claidhe, agus sean chasóg. Chuir sé air iad agus thug aghaidh ar Bhaile Atha Cliath. Indhiaidh tamaill maith siubhal tháinig sé go dtí geaftaí na cathrach. D’iarr sé ar fhear an gheafta é leigint isteach go gcaithfheadh sé inghean an Rí a fheiceál.
    h-Iarradh ar a bheith ar shiubhal nó go rabh daoine ní bfeárr nó eisean ag amharc uirthí agus nach rabh siad ábalta í a leigheas. Acht ní chorróchadh Seán
    Eibhlín Ní Bhriáin