Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin Tír na n-Og, tír nach dtáinig tinneas, buaidhreadh nó anródh ar aon duine ariamh ann. Tháinig mé trasna na fairrge go dtí seó. Chuala mé go rabh fear annseo darbh ainm Oisín, agus ba maith liom dá dtiocfhadh sé liom. Ma théid sé liom-sa, dheánfhaidh mé Rí dó ar Thir na n-Óg”.
    Ní rabh Oisín sásta a dhul léithe. Sa deireadh thug sé sí amach ubhall a bhí istigh í mála leithe. D’iarr sí ar Oisín greim a bhaint as. D’ith sé uilig é. “Ar mhaith leat a bheith sá tír sín ann a bhfásann na h-ubhlaí, tá siad chomh tiugh ag mó thaobh-sa le clocha beaga”.
    Sa deireadh chaith Oisín é féin ar an each gheal bhán ar cúl Niamh Chinn Óir, nó bhé sin ainm na h-ainnire. Bhí cumhaidh ar na Fianna agus ar Fhionn nuair a dfág Oisín slán aca agus d’imthigh go Tír na n-Óg.
    D’imthigh siad amach ar an fhairrge mar bheadh siad ag siubhal ar an talmh, agus nuair a bhí siad amuigh i lár na fairrge chonnaic siad néal beag dubh
    Méadhbha Ní Bhriáin