Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fad ó shoin bhí Naomh Brighid na girrsigh bhig ar fastodh ag Pagánach. Bhí páisdí bochta gaedhaelacha na gcomhnuidhe in aice léi. An t-arán a bhí ar fhuigheall aicí, chuirfeadh sí isteach in a naprun é go dtabhairfeadh sí do na páisdí a bhí ag fanacht léithe ag an tobar é. D'innis mathair na bpáisdí do bhean eile go bhfuigheadh a cuid páisdí bás ó'n ocras ach go bé an ghirrseach seo.
    Chualaidh an maighistir é, go rabh sí ag tabhairt arain do na páisdí. Chuaidh sé lá amháin i gcúl an chlaidhe go bhfeicfeadh sé Brighid ag teacht 'un tobair. Agus bhí an t-aran léithe in a naprún. Chuir sé ceist uirthí caidé bhí léithe, agus dubhairt sise nach rabh dadamh. D'iarr sé uirthí a naprún
        1. naoimh
    Eoghan Ó Duibhir