Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Craith Baile Atha Cliath.
    Bhí fear ann am amháin a rabh Fionntán mar ainm air. Bhí sé le bheith beo go a triúr ua féin chun báis é. Ní thainig a’n duine cloinne chun tsaoghail chuige nár chuir sé chun báis.
    Thainig gasur ar an tsaoghal chuige, agus bhí seisean le cur chun báis, ach chuir na mná madadh in áit an leinbh. Marbadh an madadh agus tógadh an leanbh. Cuireadh an gasur seo ar oileamhaint go Connachtaibh. Bhí sé thiar go rabh sé pósta agus truír mac aige.
    Bhí [lere]? ag Fiontán a luighfeadh sé uirthí go bhfuigheadh sé amach rud ar bith a bhéidheadh i dith air. Fuair sé amach go rabh mac leis thiar fa Chonnachtaibh agus truír mac aige. Bhuail an eagla é. Bhí ag Fionntán
    AT0950: Rhampsinitus
    Feidhlimidh Ó Curáin