School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    luchógaí móra uirthí, luchógaí móra dubha. Bhain siad an talamh agus tháinig siad fríd an dumhaig go dtearn siad áit comnuidhe sa mhéile mhór.
    Pholl siad siar (fríd) faoi, annsin thainig an Siabhan, Sgabadh an gainim soir agus siar agus suas bun an talaimh. Béigean do na daoiní na toighthe fhágail agus baint fútha níos fuide suas na chnoic. Thall agus i bhfus, ta lorgacha talamh oibre le feiceál agus dubhshraith toightheach.
    I mbliadna nuair a bhithear ag deanamh bealaig úir na trágha pholl na fir (ar) ag lorg sean tighe agus bhí neart cloch ann a rinne droichead agus tuilleadh na ndiaidh.
    1. am
    An Luinnigh, Co. Dhún na nGall