Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ans an am chuaidh thart ba ghnáthach leis na daoiní a bheadh na gcomnuidhe chois fairrge inghilt a bhéith aca, sin chuireadh siad an teallach ar féarach na chnuic ar feidh mí nó do bhí fear na choimnuidhe ar an Carraic agus bhí stiall mhór de Iompuin aighe.
    Bhí capall aige agus bhí searrach aicí san Earrach. Nuair a bhí an obair deanta aige leis an chapall thug se leis í fhéin agus an searrach agus d'fág sé istigh i n-Iompuin iad. Ans an am sin sé an rud a chuirfhidh teaghran ar a muinneál agus chaithfeadh siad snámh indhiaidh an churraig Rachadh sé isteach corr Dhomhnach a amharc ortha agus i n-deireadh séisair bhí an searrach na chliobóg bhréagh.
    Seosamh Ó Gallchobhair
    Seán Ó Gallchobhair